29. lokakuuta 2006

Thomasilla on flunssa.


DSC06833
Originally uploaded by amnellanna.

Talo on kylmä. He päättävät muuttaa.

Pikku Heidin nukketalo



Tämä amerikkalainen metrin korkuinen pikkulasten nukketalo löytyi Hietalahden kirpputorilta ja maksoi kokonaista viisi euroa. Siitä oli yksi takaovi rikki, muuten se on kunnossa. Ostin samalta kirpputorilta joukon kolmevuotiaalle sopivia nukketalon huonekaluja ja nukkeja, muiden muassa muumeja. Sisareni tyttärentytär pikku Heidi leikkii nukketalolla innoissaan.

Muistatko vielä Ressu-nuket?



Toin tämän Ressun Kanadasta tuliaisiksi sisarentyttärelleni. Se on hänellä vieläkin tallessa ja ehjänä, vaikka hänellä on jo oma tytär.

27. lokakuuta 2006

Nukketalon nukkeja. Meg



Tämä nukke on minusta herttaisen näköinen. Se oli puettu kaupassa 1900-luvun alun palvelustytön asuun. Siitä on jäljellä nukella enää vain hilkka. Ompelin Megille 1500-luvun naisen asun nukketalolehdessä olleiden kaavojen mukaan. Koska ompelin käsin, asun valmistuminen kesti kauan.

Huomasin, että parasta materiaalia paitaan, alushameeseen ja esiliinaan oli ohut puuvilla, jota oli vuorikankaana kirpputorilta ostamassani tytön mekossa. Myös ohuet nenäliinat ovat tarpeeksi ohutta ja pehmeää kangasta.

Kauniin sävyiset kankaat ovat peräisin näytekankaista, jotka eräs kauppa oli heittänyt roskiin kadunvarteen. Olen kaiken tavaran kerääjä, joten pelastin mallikirjan ja leikkasin siitä talteen joitakin kankaita - kaiken varalta.

Jaana Perttulin nukkeja



Viehättävä Aurora-nukke Rikhardin kirjaston näyttelyssä 1990-luvulla. Nämä nuket omistaa Jaanan sisar.



Aurora ja Iida



Iida ja Pekka.




Tämä kuva Aurora-nukesta oli erityisen kaunis.

Taiteiden yö Hakaniemen hallissa 1990-luvulla


Taiteiden yö Hakaniemen hallissa 1990-luvulla
Originally uploaded by amnellanna.

Näyttely Rikhardinkadun kirjastossa


Näyttely Rikhardinkadun kirjastossa
Originally uploaded by amnellanna.

Aurora and my Pennsylvania Dutch quilt


Aurora and my quilt
Originally uploaded by amnellanna.

Aurora ja tilkkutäkkini. Ompelin itse ristipistot. Nuken on tehnyt ja omistaa nukketaiteilija Jaana Perttuli.

Iida ja Aurora


Iida ja Aurora
Originally uploaded by amnellanna.

Sortovuosien tyttöjä lähdössä Kanadaan.

Aurora ja Iida


Aurora ja Iida
Originally uploaded by amnellanna.

Aurora ja Iida lähdössä Kanadaan. Nuket Jaana Perttuli.

Aurora ja Iida lähdössä Kanadaan.


Aurora ja Iida, originally uploaded by amnellanna.

Dolls by Jaana Perttuli.

26. lokakuuta 2006

Teddykarhunäyttelyssä


Nalletohtori
Originally uploaded by amnellanna.

teddykarhunäyttelyssä oli myös nallelääkäri

Teddy bear picnic


nalleperhe
Originally uploaded by amnellanna.

Teddykarhut huviretkellä

ystävät ja nallet


ystävät ja nallet
Originally uploaded by amnellanna.

Our dear teddybears

nalleressut


nalleressut
Originally uploaded by amnellanna.

Nallelääkäri


Nallelääkäri
Originally uploaded by amnellanna.

Ikävän nyt kerron teille: nalle sairastui

Pink Lady's Basket of Bears


Photo: Pink Lady
Pink Lady tells about her teddybears.
Löytyi ihastuttava kertomus nuoren naisen teddykarhuista. Pink Lady: A Basket o' Bears. Mark Twain ja TS Eliot mukana jutussa.

Nukketalon nalle


Miniatyyrinalle nukketalon makuuhuoneessa. Miniature teddybear in the dollhouse bedroom.rs, nukketalon nallet, dollhouse teddybears

Panda


Kirpputorilta tulivat nukketalon sohva, nukke ja pandakarhu. I love my Panda. The sofa, the doll and the panda all came from the fleamarket.

Cambridgen nalle



Sain tämän nallen mieheltäni äitienpäivälahjaksi. Hän oli ostanut sen Cambridgestä teddykarhukaupasta, jossa olimme käyneet aikaisemmin ihailemassa teddykarhuja. My husband gave this teddy bear to me as a Mother's Day gift. He had bought it Cambridge from a teddy bear shop.

Kirpputorinallet



Nämä nallet ostin kirpputorilta. I bought these teddy bears from the fleamarket.

Teddykarhu terapeuttina

Nallen elämä ei ole pelkkää huviretkeä. Pehmeä lelu ja yleensä nimenomaan teddykarhu on useimmille lapsille paras lohduttaja vanhempien jälkeen. Se muistuttaa ulkonäöltään ihmistä ja voi korvata äidin tai isän pienelle lapselle lyhyeksi ajaksi.

Erityisen tärkeä tällainen pehmeä lelu on siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa tajuta, että hän on erillinen olento kuin äiti, isä tai hoitaja. Nallesta voi tulla samanlainen aina läsnä oleva ja auttava olento kuin vanhemmat olivat aikaisemmin.

Lapsi kokee usein surun, menetyksen ja vihan tunteita tässä elämänsä vaiheessa. Hän voi kohdistaa nämä tunteet nalleen. Kanadalainen lapsipsykiatri Ruth Stirtzinger on todennut, että tällainen siirtymävaiheen esine on hyvin tärkeä varsinkin länsimaisessa kulttuurissa, jossa läheinen fyysinen yhdessäolo äidin kanssa jää lyhyemmäksi kuin joissain muissa kulttuureissa.

Nalle sairaanhoitajana ja
pehmopoliisina

Varsinkin sairaalassa olo on lapselle vaikeaa. Hän tulee
usein sairaalaan pitkän matkan takaa ja joutuu olemaan erossa vanhemmista, sisaruksista, ystävistä ja lemmikkieläimistä. Niinpä monet sairaalat samoin kuin turvakodit järjestävät jokaiselle lapselle oman pehmeän lelun, ja se on useimmiten nalle.

Erityisen hyviä tuloksia on saatu teddykarhujen käyttämisestä
poliisien apuna, kun joudutaan tekemisiin lasten kanssa kriisitilanteissa. Lapsi pelästyy helposti poliisin univormua ja varsinkin asetta, voi tulla hysteeriseksi tai joutua shokkitilaan nähdessään väkivaltarikoksen tai rikollisen kiinnioton.

Lapselle on erityisen traumaattista, kun hänen lähiomaisensa pidätetään tai joutuu rikoksen kohteeksi. Joillain paikkakunnilla Yhdysvalloissa poliisit kuljettavat teddykarhuja partioautoissaan. Kriisitilanteessa lapselle annetaan heti nalle syliin. Lapsen huomio kiintyy siihen. Nallea rutistamalla lapsi voi lievittää pelkoa ja jännitystä.


Nallelle kerrotaan salaisuuksia

Jo useita vuosia sitten jotkut terapeutit alkoivat käyttää teddykarhuja sellaisten lasten hoidossa, jotka eivät suostu puhumaan aikuisille ongelmistaan tai ovat suorastaan autistisia eli vaikenevat täysin. Seksuaalista tai muuta väkivaltaa kokenut lapsi voi kertoa nallen kautta terapeutille tai poliisille yllättäviä asioita. Teddykarhun sisälle voidaan asettaa mikrofoni tällaisessa hoitotilanteessa.

Teddykarhuilla voi olla tärkeä merkitys myös teini-ikäiselle.
Eräs teinityttö kirjoitti Helsingin Sanomain nuorten palstalla, että muilla tytöillä on poikaystävät, mutta hän käpertyy tyytyväisenä nallen kainaloon.

Nalle on jo yli 100 vuotta vanha



Kuva: Anna Amnell (vanha nalle alkuperäisestä lehtiartikkelistani)

Näillä kahdella teddykarhulla on ikäeroa melkein täsmälleen 100 vuotta. Teddykarhujen amerikkalainen esi-isä on vuodelta 1903 ja Cambridgen nallekaupasta ostettu käsintehty nalle 2000-luvulta, jolloin sain sen tuliaisiksi ja äitienpäivälahjaksi.

Joillakin meistä saattaa olla kulunut lapsuuden teddykarhu piirongin päällä istumassa. Mutta useimpien nalle tuli niin loppuun rakastetuksi, että siitä on enää vain muisto jäljellä. Teddykarhut ovat suosittuja lasten leluja, mutta niistä on tulossa yhä enemmän aikuisten keräilyesineitä.

Teddykarhuinnostus alkoi presidentti Theodor Rooseveltin matkasta Missisipille vuonna 1902. Roosevelt oli selvittelemässä Missisipin ja Louisianan osavaltioiden välistä rajakiistaa ja oli seurueineen metsästysretkellä. Toiset jäljittivät mustakarhun, joka raateli nälkiintyneenä yhden metsästyskoirista. Karhu saatiin kiinni, sidottiin puuhun ja jätettiin presidentin ammuttavaksi. Roosevelt kieltäytyi ampumasta noin säälittävässä tilassa olevaa eläintä.

Seuraavana aamuna oli Washington Postin etusivulla Clifford K. Barrymanin pilapiirros Rooseveltistä ja karhunpojasta. Siitä alkoivat monenlaiset tarinat karhun kohtalosta: suloinen pentu oli otettu lemmikiksi valkoiseen taloon, maskotiksi newyorkilaiseen hotelliin tai eläintarhaan Washingtonissa. Tosiasiassa Roosevelt oli pyytänyt toiset lopettamaan yli 100-kiloisen karhun vaivat.

Teddyn karhut

Pilapiirtäjä käytti tämän jälkeen usein suosituksi tullutta karhunpoikaa Rooseveltiä koskevissa pilapiirroksissa. Samaan aikaan oli Brooklynissä New Yorkissa pieni paperi- ja lahjatavarain kauppa, jota piti venäläissyntyinen Morris Michtom. Hän myi myös vaimonsa Rosen tekemiä leluja. Pilapiirroksen innoittamana Rose teki kaksi lastuvillatäytteistä mohairkarhua, jotka pantiin koristeiksi kaupan ikkunaan. Ne herättivät ihastusta, ja tarinan mukaan Morris pyysi Rooseveltiltä luvan nimittää ne ”Teddyn karhuiksi”[teddy bears], koska presidenttiä kuten monia muitakin Theodoreja kutsuttiin lempinimellä Teddy. Nämä teddykarhut, joiksi niitä pian sanottiin, olivat alkuna suurelle leikkikalutehtaalle, joka toimii yhä New Yorkissa. Amerikkalainen teddykarhu oli syntynyt.


Ramman Margareten Petz-karhut

Saksalaisillakin on oma tarinansa teddykarhun juurista. Pienessä Giengenin kaupungissa lähellä Stuttgartia asui Margarete Steiff. Hän oli sairastanut kaksivuotiaana polion, josta hänen oikea kätensä oli jäänyt heikoksi ja hänen molemmat jalkansa olivat rampautuneet. Margarete joutui viettämään koko elämänsä rullatuolissa, mutta se ei häntä lannistanut. Hän opetteli käyttämään ompelukonetta ja perusti ompelimon. Harrastuksenaan hän teki pieniä kangaseläimiä, joita hän antoi lahjaksi asiakkaittensa ja ystäviensä lapsille.

Siihen aikaan pehmeät lelut olivat harvinaisia, ja Margareten eläimet tulivat niin suosituiksi, että hän perusti leikkikalutehtaan vuonna 1898. Margareten veljenpoika, nuori taiteilija Richard Steiff oli ihastunut karhunpoikiin, joista hän piirsi luonnoksia läheisissä eläintarhoissa. Hän näytti piirustuksiaan tädilleen, joka suostui valmistamaan tehtaassaan joukon karhuja. Ne olivat näytteillä Leipzigin leikkikalumessuilla vuonna 1903. Useimmat pitivät pitkänenäisiä laihoja karhuja rumina ja kömpelön näköisinä. Mutta messuilla oli myös amerikkalaisia ostajia. Eräs heistä tilasi Margareten tehtaasta tuhansia Petz-karhuja, joita alettiin nimittää Saksassa teddykarhuiksi vasta 1907.

Steiffen sukutarinan mukaan Petz-karhut koristivat Rooseveltin tyttären Alicen hääjuhlien pöytiä Valkoisessa talossa, ja Teddy Roosevelt nimitti ne itse teddykarhuiksi. Rooseveltin suku sanoo, että se on satua. Mutta teddykarhukuume oli alkanut. Se oli Amerikassa kovimmillaan Margarete Steiffen kuolinvuonna 1909.

Antiikkinallet ovat aikuisten lelujaja keräilyesineitä


Maailman kuuluisin nalle lienee Aloysius. Se vietti ensimmäiset 55 vuottaaan amerikkalaisen sekatavarakaupan hyllyllä, kunnes pääsi Jeremy Ironsin ja Anthony Andrewsin näyttelijätoveriksi suosittuun Brideshead Revisited - TV-sarjaan.

Aloysius on kyhmyselkäinen ja vakavailmeinen Yhdysvalloissa vuonna 1907 syntynyt nallenköriläs, jollaisia teddykarhut olivat alussa. Vasta 1930-luvulla kehittyivät nykyiset söpöt nallet. Entisajan nallessa on täytteenä olkea, lastuvillaa, kapokkia, korkkia tai sahajauhoja ja sen mohairturkki tuoksuu mukavalta. Lieneekö se tuoksu antiikkia, jona ennen vuotta 1940 tehtyjä teddykarhuja pidetään? Niiden joukossa Steiffen nallet ovat teddykarhujen aatelia. Vanhoista teddykarhuista on tullut aikuisten leluja. Ne ovat suosittuja koriste-esineitä, ja nykyään vanhat teddykarhut ovat niin arvokkaita, että niitä kerätään jopa sijoitusmielessä.


Tämä on osa aikaisemmin julkaisemastani artikkelista.
(Pirkko Pekkarinen: Rakas oma nalle. – Kotiliesi no 20,18.10.1985, sivut 82-85.)
copyright Pirkko Anna Amnell

Teddykarhu terapeuttisena ilmiönä myöhemmin.

Neulotut nallet



Nämä neulotut nallet lahjoitettiin vanhainkotiin. The teddybears were knitted by a women's group and donated to a nursing home in Toronto.

Teddykarhujen huviretki


Teddybear picnic in Toronto.

Paddington Bears

Paddingtonit

Lasteni vanhat Paddington-karhut. My children's old Paddington Bears.

Vanhoja nalleja



Vanha teddykarhu antiikkinäyttelystä. An old teddybear at an antique show, Photo: Anna Amnell

Nuken kasvot

Nukketalon mummo



Nukketalon mummo harrastaa käsitöitä. Miniatyyrinäyttelystä.
This photo was taken at an exhibition on minatures in Toronto.
Photo: Anna Amnell

25. lokakuuta 2006

Mikä urakka!

(Kaikki linkit korjattu)



Voit mennä myös suoraan kuvasarjaan, jossa tornitalon eri vaiheet

En arvannut, miten isoon urakkaan ryhdyin, kun aloitin pienen 1500-luvun tornitalon sisustamisen. Jotain opin: Ei pidä käyttää liian tehokasta liimaa. Sitä on vaikeaa saada pois sormista. Käytin saippuaa, käsivoidetta ja oliiviöljyä, mikä oli paras. Nahka lähti yhdestä sormenpäästä.
Muuten oli enimmäkseen mukavaa.
Kerron täällä tornitalon valmistumisesta.
Mikäli korvatulehdus ym ei osoittaudu liian suureksi esteeksi, tulen tornitalon ja Lucia-nuken kanssa Helsingin kirjamessuille huomenna 26.10. 2006 puolenpäivän aikaan. Ensin Topeliuslavalle klo 12-12.30 ja sitten Lasten Keskuksen osastolle sen jälkeen. Kerron uusimmasta kirjastani Pako Tallinnaan, jossa Lucia Olavintytär seikkailee 1500-luvun Helsingissä ja Tallinnassa.



Nukella on minun omplemani 1500-luvun tytön asu.

Nallet kotosalla



Kuvat: Anna Amnell

Teddykarhut kilpasilla



Nallekilpailu. Teddy bear competition in Canada.

Vuodepeitto ja verhojen kappa

DSC04995

Tein tämän viktoriaanisen verhojen kapan ja vuodepeiton vanhasta puserosta, jonka ostin kirpputorilta. I made them myself: the bedcover and Victorian curtains.

Writing cabinet

Vihdoinkin oma kirjoituslipasto

Nukketalon kirjoituslipasto. Dollshouse writing cabinet.

1. lokakuuta 2006

Dolls Nuket

dollMacinacIsland

Photo: Anna Amnell. Doll in her rattan pram in a Mackinaw Island Museum.
Vanhan ajan nukke amerikkalaisessa museossa.
Klikkaa kuvia suuremmiksi.

Aurora1

Aurora-doll was made by Jaana Perttuli.
Taiteilija Jaana Perttulin tekemä Aurora-nukke, jonka omistaa Jaanan sisar.

DSC05796

A doll in a shop window in Helsinki.
Nukke antiikkikaupan ikkunassa.


16th century girl's <br />dress

Lucia-doll. I made the 16th century dress for her.
Tein kyynärän mittaiselle nukelle 1500-luvun asun.

Japanese Dolls

Japanese dolls
Japanilaisia nukkeja

Auroran ja Thomasin koti

This is Aurora's home

DSC04814

Aurora says: This is my old dining room furniture

nukketalon tuoli uudistettuna

Ruokasalin kalusto on maalattu siniseksi ja tuolit on päällystetty.

tuolit on päällystetty


astiakaappi

The dining room furniture was renovated and painted light blue.

Finally wallpaper

Molly, Thomas and Aurora in the blue breakfast room that is next to the kitchen.
Molly, Thomas ja Aurora sinisessä aamiaishuoneessa keittiön vieressä.


tiles, tiles

The kitchen
Keittiö

Vihdoinkin oma kirjoituslipasto

The writing cabinet
Kirjoituslipasto

Parlour

The parlour
Sali

DSC04817

Aurora's friend Molly playing the piano.
Auroran ja Thomasin ystävä Molly soittaa pianoa salissa.

whatnot, writing cabinet, palm etc

The new dining room furniture
Uusi ruokasalin kalusto

Étagère, whatnot

What-not in the dining room
Koriste-esinekaappi


A more comfortable bedroom

Molly reading to the neighbour's little daughter in the bedroom

Victorian curtains

Victorian curtains for the bedroom

DSC04787

Molly in the bathroom

My daughter's old dollhouse furniture

Molly vierashuoneessa. Guest room