20. elokuuta 2007

Auroran pähkinäpuinen päästävedettävä sänky1900-luvun alun maailma sopii hyvin nukkekoteihin. Otin kuvan eräässä pienessä kanadalaisessa museossa. (Herttainen tummatukkainen museo-opas on ollut Aurora-kirjojeni palvelustyttö Maryn esikuvana ulkomuodoltaan ja olemukseltaan.)Mietin mahtaako nukketalojen laittamisesta tulla loppua. Ostin tämän sängyn sunnuntaina Lohjan markkinoilta. Tänään tajusin, että juuri tällaisesta sängystä kirjoitin yli 15 vuotta sitten:

"Aurora alkoi kyllästyä näyttelemään oppimatonta palvelustyttöä ja toivoi, että hän olisi ollut kotona ja istunut keittiössä Hilman luona matalalla jakkaralla selkä vasten lämmintä hellanuunia lukemassa jotain hauskaa kirjaa. Eniten hän olisi halunnut olla omassa huoneessa, nukkua omassa pähkinäpuisessa päästävedettävässä sängyssä tummanpunaisen tikatun silkkipeiton alla ja herätä aamulla kotona, ja kaikki olisi ollut vain unta - Thomaskin."
Aurora. Vaahteralaakson tyttö. Kirjapaja. 1991 (2. painos 1992), sivu 154.

Tämä voisi olla pähkinäpuinen päästävedettävä sänky huvilassa Savossa, jonne Auroran perhe oli muuttanut, kun Auroran isä menetti virkansa sortovuosien hulinassa. On niin paljon kauniita nukketalon tavaroita, jotka sopisivat 1900-luvun alun suomalaiseen kotiin.

Tässä samassa kirjassa on kuvattu myös 1900-luvun alun viktoriaaninen kartano Torontossa (mallina Spadinan kartanomuseo ja siitä kertova kirja). Kirjassani "Aurora ja Pietarin serkut" on taas Auroran pietarilaissyntyisen tädin ja tämän miehen puutalo Bulevardilla. "Auroran ja villikyyhkysten" tapahtumapaikka on myös Vaahteralaakson/Ruusulaakson kartano. Siinä kuvataan myös englantilaistyylinen "cottage".

Lue lisää Aurora-blogista, jossa on linkkejä mm Spadinaan ja kanadalaisiin 1900-luvun alun keittiöihin yms.

Ei kommentteja: