28. helmikuuta 2011

Lue, millaista oli 1900-luvun alun talossaMolly pesee kartanon hellaa. Kuva: Matti Amnell. Kirjassa Anna Amnell: "Aurora ja Molly" (1999)


Viktorian ja Edwardin ajan nukkekotihuonekalut ovat ehkä kaikkein suosituimpia nukkekotien harrastajien keskuudessa. Niiden avulla syntyy kodikas sisustus.


Jos haluat tietää, millaista oli elämä 1900-luvun alun keittiössä, voisit lukea Aurora-kirjojani. Olen käyttänyt niissä Torontossa olevan Spadinan kartanon keittiötä mallina, muutin vain keittiön ikkunan korkeammalle. Laitoin sinne komeamman hellan, tuon jota pieni palvelustyttö Molly pesee yllä olevassa kuvassa, jonka poikani on piirtänyt tarkkaan 1800-luvun lopulla olleen mainoskuvan kaltaiseksi.


Kanadalaisesta kartanoelämästä kertovat "Aurora, vaahteralaakson tyttö", "Aurora ja villikyyhkysten aika" ja "Aurora ja Molly", joka on kuvitettu versio nuoremmille lukijoille. Näitä vuosina 1991-1999 ilmestyneitä kirjojani ei saa enää kaupoista, mutta kirjastoissa niitä on.


Ensimmäisessä Aurora-kirjassa kuvaan elämää kartanossa, joka on yhdistelmä mielikuvitusta ja todellisuutta, mutta historialliset yksityiskohdat on niissä tarkoin tutkitut. 


Kuvaan muun muasssa tämän hienon viktorian ajan tyylisen salin jossa on tyypillinen kalustus. Ovat remontoineet sen valitettavasti 1920-luvun tyyliin! (klikkaa lehtikuvaa suureksi)
Kirjassa Aurora ja villikyyhkysten aika tärkeä paikka on palmuhuone ( kannen kuva), jossa kuvattiin joitakin vuosia sitten myös yksi kohtaus Anna kirjojen TV-sarjassa. Kirjassa Aurora ja Pietarin serkut ollaan Helsingissä puutalossa Bulevardin varrella, on puutarha, ulkohuussi, puutarhamaja ja Auroran tädin Sofian koti viktoriaanisine kalusteineen ja kaakeluuneineen. Olen kirjoittanut kolme ensimmäistä kirjaa nimellä Pirkko Pekkarinen. 


Lisätietoja näistä kirjoista saat mm täältä Helsingin kaupungin kirjaston sivuilta ja Aurora-blogistani. Aurora-blogissa on myös nukkeja. Kerron blogissa sitä, millaista oli elämä 1900-luvun alussa Suomessa ja muuallakin länsimailla.
Katso myös Jaana Perttulin nuket (Aurora ja Iida)

2 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Löysin blogisi ja tuntui heti mielenkiintoiselta, joten lisäsin seurattaviin :O)

Anna Amnell kirjoitti...

Hauskaa!