3. toukokuuta 2007
Viktoriaaninen kartano Torontossa
Kuva: Matti Amnell
Aurora-sarjan kolmannessa kirjassa on kannessa tämä palmuhuone, joka on saanut vaikutteita torontolaisesta kartanomuseosta Spadinasta.
Photo: Anna Amnell
Spadinan kartanomuso. Etualalla palmuhuone. Aurora-kirjojen Vaahteralaakson kartano on mielikuvituksen luomus, täysin erilainen ulkoapäin kuin Spadina.
Sama palmuhuone on mukana myös LM Montgomeryn Anna-kirjoista tehdyssä TV-sarjassa. Ensimmäisessä Aurora-kirjassa on "pääosassa" Ruusulaakson - tai ennemminkin Vaahteralaakson - kartanon sali. Sen mallina on ollut Spadinan sali, joka on Kanadan edustavin viktoriaaninen sali. Siitä löydät ideoita nukketaloosi, jos sen teemana on 1800-1900 -lukujen vaihteen maailma.
Tässä salissa ja palmuhuoneessa pyyhkii pölyjä suomalainen Aurora:
Aamuaurinko kimalteli monta metriä korkean huoneen katosta riippuvissa kristallikruunuissa, heijastui peileihin ja sai suurten maalausten kultaiset kehykset hohtamaan.
Seiniä peittivät kultakoristeiset kukikkaat tapetit, ja katonrajaa kiersi valkoisella ja kullalla maalattu kipsiköynnös. Korkea avohylly oli täynnä kookkaita simpukankuoria ja pieniä veistoksia, joita herrasväki oli ostanut maailmanmatkoillaan. Mary nosti kannen pois simpukanmuotoisesta posliinirasiasta, ja huoneeseen tulvahti ruusunlehtien hienostunutta tuoksua.
Salin seinustoilla oli pehmeitä nojatuoleja ja sohvia ja keskellä huonetta pyöreä sohva, joka oli jaettu pienillä kaiteilla sektoreihin. Se muistutti Hilman kotona leipomaa bostonkakkua. Huoneen toisella puolen erkkeri-ikkunoissa oli tummanpunaiset samettiset sivuverhot ja niitten keskellä ohuet belgialaiset pitsiverhot, joihin oli virkattu palmuja.
Kaksinkertaiset leveät pariovet veivät Vaahteralaakson kartanon kuuluisaan palmuhuoneeseen, josta tuli eksoottisten kukkien kiehtova nenää kutittava tuoksu. Palmuhuone oli monta kertaa suurempi kuin Auroran kodin lasiveranta. Sen seinillä oli maalauksia ja lautasia, joihin oli maalattu teeruusuja ja hortensioita. Kaikki ikkunalaudat olivat täynnä kukkia. Niitä oli myös kukkatelineissä ja riippumassa katosta.
(Ote kirjasta - Anna Amnell: Aurora, vaahteralaakson tyttö. Julkaistu nimellä Pirkko Pekkarinen. 1991, 2. painos 1992. Kirjapaja)
Photo: Anna Amnell
Spadinan viktoriaaninen puutarha herää eloon Aurora-sarjan kirjoissa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti