12. marraskuuta 2007

Tuliaisia Venetsiasta. Muranon lasia

 


Poikamme ja miniämme olivat syyslomalla Venetsiassa. Kumpikin oli käynyt siellä ensimmäisen kerran lapsina, poikamme isänsä kanssa kahdeksanvuotiaana, miniämme vanhempiensa kanssa alle kouluikäisenä. Poikamme huomasi, että maalauksia oli entistetty. Ne olivat olleet aikaisemmin niin tummia, että yksityiskohtia oli vaikeaa nähdä. Miniäni huomasi muistavansa lähinnä tunnelmia.

Kun minulta kysytään, mitä haluan tuliaisiksi matkoilta, olen eräässä mielessä hyvin suosittu, sillä haluan "jotain nukketaloon". 1:12 -esineet eivät vie paljon tilaa matkalaukussa. Mutta miniatyyriesineiden löytäminen saattaa olla monesti vaikeaa. Kun olin mieheni kanssa Kroatiassa ja Sloveniassa, en löytänyt mitään nukketalooni. Ei edes Zagrebin keskustassa olevassa suuressa leikkikalukaupassa ollut nukketaloja tai niihin sopivia esineitä. Ehkä olisi pitänyt mennä antiikkikauppoihin tai artisaanien työpajoihin. Usein kiinnostavimmat esineet löytyvät sitä paitsi pikkukaupungeista.
Kun poikani ja miniäni olivat Japanissa, he näkivät eräässä pikkukaupungissa kauniita nukketalon huonekaluja, jotka oli tehty täydellisiksi kopioiksi vanhoista huonekaluista - japanilaiset kunnioittavat kaikkea vanhaa, mikä voi olla yllätys meille euroopplaisille. Mutta ei niitä sen jälkeen löytynytkään. Löytyi kuitenkin kaunis teekalusto, joka on nukketalossani.

Venetsiasta miniäni löysi minulle täydellisen tuliaisen, "Muranon lasia" nukketaloon.City-lehti kertoo näin:
"Muranon lasi on osa myös Venetsian historiaa. Mutta jos tarkkoja ollaan Murano ei ole Venetsiaa vaan oma saarensa läheisellä laguunilla. Lasia Muranossa on tehty jo vuodesta 1291. Muranon saari vaurastui lasilla 1300-luvulla jopa niin, että saarella oli omat rahansa. Muranon saarella on oma lasimuseo Palazzo Giustianian –talossa osoitteessa Fondamenta Giustianian. Suurin osa Muranon lasia myyvistä liikkeistä sijaitsee Piazza San Marcolla. Kaupan on niin muranolaisia laseja kuin lamppuja. Ja tehdään Muranon lasista korvakorujakin. Niitä saa halvalla: kolmellakymmenellä markalla." Näin kertoo City-lehti
Posted by Picasa

2 kommenttia:

raija bee kirjoitti...

Ihania nuo Muranon lasiputelit. Mullakin on niitä. Parhaita tuliaisia ovat mielestäni juuri nuo kaikki paikalliset tekeleet. Itse harmittelin, etten ostanut niitä enempää...

Anna Amnell kirjoitti...

Minulla taas ei ollut nukketaloa silloin, kun olin käymässä Venetsiassa. Muistan kyllä ne ihanat kaupat. Näille pitäisi nyt ostaa tukeva lasivitriini nukketaloon.