28. toukokuuta 2007

Nukketalo ja pienoismallit Turun linnassa



Nukketalo Turun linnassa

Huom! Olen lisännyt näihin kuviin kontrastia, jotta ne ovat nyt selvempiä.

En ole huomannut aikaisemmin, että myös Turun linnassa on nukketalo. Tämä talo on tehty vuonna 1910 tilaustyönä Marianna von Willebrandille, joka oli potilaana Naantalin parantolassa. Mariannasta ei kerrota muuta. Talo on erittäin huonosti valaistu. Otin kuitenkin muutaman kuvan, sillä tunnelma talossa oli kaunis.

Turun linnassa on hienoja pienoismalleja linnan eri vaiheista. Laitan kuvia 1500-luvun linnaa kuvaavasta pienoismallista myöhemmin Lucia Olavintytär-blogiini, jossa käsittelen keskiajan aiheita. Siellä on esillä tällä hetkellä Katariina Jagellonica -paperinukke, jonka ostin Turun linnan museokaupasta. Siellä oli hauskoja historiallisia leluja sekä tytöille että pojille.






Nuket ja muut lelut Turun linnassa



Turun linnassa on näytteillä myös leluja, nukkeja ja nalleja. Tämä kaunis nukkeneiti lepää vauvanvaunuissa lasikaapissa.

23. toukokuuta 2007

Kukkaidea


Esplanadi 022, originally uploaded by amnellanna.

Jos minun nukketalossani olisi puutarha, haluaisin tehdä sinne tällaisen kukkakeon. Ehkä se näyttäisi hyvältä myös talon oven vieressä.

Kuvia nukkekodistani



Klikkaa "View all images", niin näet kuvan kerralaan. Tarkoitus oli saada näkymään heti kuva kerrallaan, mutta ei onnistunut. Opettelen huomenna lisää.

19. toukokuuta 2007

Pretty in pink


pinkdoll, originally uploaded by amnellanna.



pink2

Nukketalon vaari

Nukketalon vaarikin istuu kesällä katukahvilassa.

Lapsi ja marionetit


A child with marionettes, originally uploaded by amnellanna.

Hietalahden kirpputorilla tänään.

18. toukokuuta 2007

vanha nalle


vanha nalle, originally uploaded by amnellanna.

13. toukokuuta 2007

Onnea äideille ja isoäideille ja heidän perheilleen


Mother's Day in Finland, originally uploaded by amnellanna.

11. toukokuuta 2007

Marionetit 3


Marionetit 3, originally uploaded by amnellanna.

Nämä marionetit olivat esillä erään kaupan edessä. Iso Roobertinkatu, Helsinki.

Marionetit 2


Marionetit 2, originally uploaded by amnellanna.

Nämä marionetit olivat esillä erään kaupan edessä. Iso Roobertinkatu, Helsinki.

8. toukokuuta 2007

Kansallispukuiset nuket


DSC03410, originally uploaded by amnellanna.



Kun olin koululaisena vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, minulla oli tällainen kansallispuku. Jätin sen Amerikkaan, ja sitä käytettiin vuosikausia kuorolaisten asuna ja muissa tilaisuuksissa, joissa tuotiin esille suomalaisuutta.

3. toukokuuta 2007

Viktoriaaninen kartano Torontossa



Kuva: Matti Amnell
Aurora-sarjan kolmannessa kirjassa on kannessa tämä palmuhuone, joka on saanut vaikutteita torontolaisesta kartanomuseosta Spadinasta.



Photo: Anna Amnell
Spadinan kartanomuso. Etualalla palmuhuone. Aurora-kirjojen Vaahteralaakson kartano on mielikuvituksen luomus, täysin erilainen ulkoapäin kuin Spadina.

Sama palmuhuone on mukana myös LM Montgomeryn Anna-kirjoista tehdyssä TV-sarjassa. Ensimmäisessä Aurora-kirjassa on "pääosassa" Ruusulaakson - tai ennemminkin Vaahteralaakson - kartanon sali. Sen mallina on ollut Spadinan sali, joka on Kanadan edustavin viktoriaaninen sali. Siitä löydät ideoita nukketaloosi, jos sen teemana on 1800-1900 -lukujen vaihteen maailma.


Tässä salissa ja palmuhuoneessa pyyhkii pölyjä suomalainen Aurora:

Aamuaurinko kimalteli monta metriä korkean huoneen katosta riippuvissa kristallikruunuissa, heijastui peileihin ja sai suurten maalausten kultaiset kehykset hohtamaan.

Seiniä peittivät kultakoristeiset kukikkaat tapetit, ja katonrajaa kiersi valkoisella ja kullalla maalattu kipsiköynnös. Korkea avohylly oli täynnä kookkaita simpukankuoria ja pieniä veistoksia, joita herrasväki oli ostanut maailmanmatkoillaan. Mary nosti kannen pois simpukanmuotoisesta posliinirasiasta, ja huoneeseen tulvahti ruusunlehtien hienostunutta tuoksua.

Salin seinustoilla oli pehmeitä nojatuoleja ja sohvia ja keskellä huonetta pyöreä sohva, joka oli jaettu pienillä kaiteilla sektoreihin. Se muistutti Hilman kotona leipomaa bostonkakkua. Huoneen toisella puolen erkkeri-ikkunoissa oli tummanpunaiset samettiset sivuverhot ja niitten keskellä ohuet belgialaiset pitsiverhot, joihin oli virkattu palmuja.

Kaksinkertaiset leveät pariovet veivät Vaahteralaakson kartanon kuuluisaan palmuhuoneeseen, josta tuli eksoottisten kukkien kiehtova nenää kutittava tuoksu. Palmuhuone oli monta kertaa suurempi kuin Auroran kodin lasiveranta. Sen seinillä oli maalauksia ja lautasia, joihin oli maalattu teeruusuja ja hortensioita. Kaikki ikkunalaudat olivat täynnä kukkia. Niitä oli myös kukkatelineissä ja riippumassa katosta.

(Ote kirjasta - Anna Amnell: Aurora, vaahteralaakson tyttö. Julkaistu nimellä Pirkko Pekkarinen. 1991, 2. painos 1992. Kirjapaja)



Photo: Anna Amnell

Spadinan viktoriaaninen puutarha herää eloon Aurora-sarjan kirjoissa.